De meerwaarde van sociaal werk in de schuldhulpverlening

Ben je als gemeente voornemens de schuldhulpverlening te versterken? Denk dan eens aan de inzet van sociaal werk. Sociaal Werk Nederland (voorheen MOgroep) heeft in Sociaal Werk in de schuldhulpverlening opgeschreven op welke onderdelen het sociaal werk een meerwaarde biedt. Ik mocht daaraan meeschrijven.

Sociaal werkers kunnen als geen ander de (financiële) zelfredzaamheid van schuldenaren inschatten en hen daarop aanspreken. Ze helpen met het ordenen van de papierwinkel. Ze zetten inkomsten, uitgaven en schulden op een rij. Ze geven budgetbegeleiding, helpen met het aanvragen van voorzieningen en begeleiden vrijwilligers. Ze kennen de wijk en de problematiek achter de voordeur, kijken naar alle leefgebieden en pakken de oorzaken van de  problemen bij de wortel aan.

Het aanbod wordt beschreven in concrete modules en is voorzien van tal van praktijkvoorbeelden.

swn

 

Een gedachte over “De meerwaarde van sociaal werk in de schuldhulpverlening

  1. Dit is een heel mooi schema, alleen wordt nu veel door vrijwilligers gedaan en niet door de sociaal werker. En als er een sociaal werker thuis komt, kan het ook voorkomen dat er geadviseerd wordt om te stoppen met werken zodat er een aanvraag voor ondersteunende voorzieningen aangevraagd kan worden, dat staat haaks op zelfredzaamheid, maar leidt tot afhankelijkheid van voorzieningen. Kortom, de theorie en praktijk zijn naar mijn mening nog niet op één lijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.