Incassovrije wijk door Amargi

Vorige week was ik bij een bijeenkomst van Schuldenlab070. In Schuldenlab070 werken maatschappelijke partners en de gemeente Den Haag samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen. De bijeenkomst was het startsein voor de ‘Incassovrije wijk’.

De uitvoering vindt plaats onder de naam Amargi. Amargi is een vereniging van mensen die zich met elkaar willen bevrijden van geldzorgen. Dit doen zij in ‘spaarkringen’ van 8-10 personen onder begeleiding van een vrijwilliger. Om er vroeg bij te kunnen zijn, werkt Amargi samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en maatschappelijke organisaties. Samen kijken de deelnemers of iemand krijgt waar hij recht op heeft en waarop kan worden bespaard en maken ze een budgetplan. Deelnemers kunnen via SNS Bank twee rekeningen krijgen (een voor vaste lasten en een voor de rest) om meer overzicht te krijgen. Ook kan er een alarmering worden ingesteld bij de bank zodat de vrijwilliger automatisch op de hoogte wordt gebracht als er iets misgaat.

De pilot Incassovrije Wijk is een initiatief van de coöperatie Goede Gieren. Naast Den Haag start de Incassovrije Wijk ook in Hilversum. Het initiatief is niet bijzonder innovatief, maar is goed doordacht, sterk vanwege de betrokkenheid van een groot aantal ketenpartners en koppelt beproefde elementen zoals budgetkringen en een vorm van ‘budgetbeheer light’.

Het initiatief startte onder de noemer ‘Incassovrije wijk’. Zie hier het vooronderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.